FIRST STEP CAMBODIA
First Step Cambodia (FSC) is een organisatie met nationaal bereik. Het doel van FSC is ervoor zorgen dat alle Cambodjaanse kinderen beschermd worden tegen seksueel misbruik en dat alle kinderen die slachtoffer werden van misbruik ondersteuning krijgen in het verwerken van hun trauma. Ze bereiken dit via een holistische benadering waarbij ze niet enkel werken met kindslachtoffers en hun families, maar ook de professionele capaciteit van organisaties en de overheid verhogen, bewustzijn in scholen en gemeenschappen vergroten, bestaande systemen verbeteren en onderzoek voeren naar kindmisbruik in het land.
FSC is lokaal en regionaal erkend als een expert in kinderbescherming. Voorlopig is het de enige organisatie in Cambodja die ervaren is in het ondersteunen van jongens die slachtoffer werden van seksueel misbruik. Dit is een hardnekkig taboe in Cambodja dat FSC sinds haar ontstaan bestrijdt via onderzoek, opleiding en adviesverlening aan overheid, NGO’s en kwetsbare gemeenschappen. Ze zijn ook als enige gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen die zelf ongepast seksueel gedrag vertonen.
Situatie in Cambodja?
Geen enkel kind zou slachtoffer mogen worden van geweld, misbruik of verwaarlozing. In Cambodja ervaren 1 op 2 kinderen in de loop van hun leven fysiek geweld. Onderzoek naar seksueel misbruik is heel beperkt in het land, deels door het taboe dat hierop rust, maar minstens vijf procent van de Cambodjaanse kinderen ervaren seksueel misbruik (UNICEF, 2014).
Armoede, misbruik van middelen, gebrek aan opvoedingsvaardigheden bij ouders, huiselijk geweld, afwezigheid van seksuele opvoeding en onvoldoende beschermings- en rapporteringsmechanismen zijn een aantal van de belangrijke oorzaken. In combinatie met de traditionele maatschappelijke normen en een gebrek aan inzicht rond seksueel onaanvaardbaar gedrag gelooft FSC dat seksueel misbruik van kinderen nog sterk ondergerapporteerd blijft (FSC, 2019).
Speciale aandacht voor jongens
Jongens ontvangen amper steun, terwijl ze in een situatie zitten waarin ze het meest steun nodig hebben. Wereldwijde studies geven aan dat minstens 1 in 6 mannen een vorm van seksueel misbruik ervaren in hun levensloop, een getal dat ook in Cambodja werd bevestigd (UNDP, 2013). Een meta-analyse in de regio bevestigt dat de mediane prevalentiecijfers van seksueel misbruik zelfs lichtjes hoger zijn voor jongens, terwijl slechts 6% jongens hulp zoekt na misbruik. Meisjes zoeken in 40% van de gevallen hulp (UNICEF, 2014). Cambodjaanse jongens die slachtoffer worden van misbruik durven amper rapporteren en kunnen zeer lang een stempel meedragen. Ze krijgen de schuld van hun familie en gemeenschappen. Ze worden hierdoor vaak uit de familie verstoten en ontvangen amper steun (FSC, 2019).
Impact
Totdat FSC zijn gespecialiseerde dienstverlening ontwikkelde, bestond er niets gelijkaardig in Cambodja. Door het leveren van advies, ontwikkelen van vaardigheden van professionals die met kinderen werken en hun nauwe samenwerking met partners en de overheid, veranderen ze stap per stap het taboe rond seksueel misbruik. Sinds de opening van haar deuren in 2010, heeft de organisatie onderstaande mooie resultaten kunnen bereiken.
Wat doen ze voor de kinderen?
FSC hanteert een holistische benadering voor het aanpakken van kindermisbruik en de gerelateerde uitdagingen via vier programmatische luiken.
Preventie
FSC verhoogt de bewustwording, begrip en kennis van leerkrachten, kinderen, ouders, zorgverleners, gemeenschappen en professionele dienstverleners. Om dit te bereiken ontwikkelde FSC de nodige educatieve materialen en tools. Deze gebruiken ze in een waaier van workshops en delen ze met organisaties en gemeenschappen.
Dienstverlening aan slachtoffers
FSC’s maatschappelijk werkers hanteren een modern case management systeem, waarbij ze frequente begeleiding en therapeutische diensten leveren op maat van de kinderen, voor een periode van maximaal 24 maanden. Ze zijn altijd beschikbaar in tijden van nood. In de meeste gevallen worden ze geconfronteerd met kwetsbare gezinnen en armoede-gerelateerde problemen. Ze maximaliseren de kansen op herstel van de kinderen door de capaciteit van het gezin te vergroten en door praktische ondersteuning te bieden: assistentie in de rechtbank, hulp bij vervoer, toegang tot onderwijs en beroepsopleiding, voedselzekerheid, gezondheidszorg en het helpen genereren van inkomsten voor het gezin. Om dit te bereiken maakt FSC gebruik van een sterk netwerk van partnerorganisaties.
Professionele Opleidingen
FSC biedt gespecialiseerde trainingen aan om de capaciteit van professionals te verbeteren in het leveren van kwalitatieve diensten aan kinderen en gezinnen die te maken hebben met seksueel misbruik, schadelijk seksueel gedrag en psychosociale problemen. Ze bieden een breed scala aan trainingsprogramma's, zoals werken met kindslachtoffers van seksueel misbruik, case management in de praktijk, hoe werken met families die leiden onder alcoholmisbruik en hoe werken met kinderen die seksueel schadelijk gedrag vertonen.
Advocacy en Onderzoek
Onderzoek naar seksueel misbruik in Cambodja is schaars, zeker met betrekking tot jongens. FSC draagt bij aan het dichten van deze kenniskloof via evidence-based onderzoek. In 2019 presenteerden ze hun nieuwste onderzoeksrapport getiteld ‘Caring for Boys Affected by Sexual Violence’ en gebruikten de bevindingen om de overheid en partners te informeren, nieuwe partnerschappen aan te gaan en hiaten in de dienstverlening aan te pakken. Het resulteerde ook in een langetermijnstrategie voor nationale bewustwording. Het onderzoek van FSC vind je hier.
Financiële Aanpak
In 2019 kon FSC al zijn diensten leveren met een totaal budget van $ 334.000 USD. 96% van hun financiering was afkomstig van subsidies van meerjarige partners. De overige fondsen waren afkomstig van het genereren van inkomsten (3,4%) en directe individuele donaties (0,6%).
FSC ontvangt een jaarlijkse externe audit om transparantie en correcte financiële praktijken te garanderen. Bovendien krijgen ze regelmatig programmatische audits en inspectie van ervaren institutionele donoren.
Meer info? Bezoek www.first-step-cambodia.org